Slik jij de anticonceptiepil? Dan is het goed om te weten dat de pil binnenkort waarschijnlijk niet, dan wel slecht, verkrijgbaar is. Hierbij gaat het om de anticonceptiepil op basis van ethinylestradiol in combinatie met levonorgestrel, zoals Microgynon. In dit artikel lees je wat je moet doen als je geen anticonceptiepil kunt verkrijgen.

Wat is nou de oorzaak van het tekort?

Volgens het NRC is het dreigende tekort aan anticonceptiepillen het gevolg van een afgekeurde lading. De inspectie voor de gezondheidszorg heeft een hele ‘charge’ laten vernietigen, omdat er iets mis mee zou zijn. Apothekersorganisatie KNMP noemt als medeoorzaak dat de prijs van de pil in ons land erg laag is, aldus de NOS. Hierdoor zouden fabrikanten slechts beperkt aan Nederlandse apotheken willen leveren. Wat de achterliggende oorzaak ook is, voor de consument is het tekort aan anticonceptiepillen natuurlijk heel vervelend.

Zorgverzekeraars vergoeden het liefst medicijnen die zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Daarom komen de anticonceptiepillen tegenwoordig voornamelijk uit Azië. De pillen gaan via een leverancier of groothandel naar de apotheek in Nederland. Gaat er in dat traject iets mis, dan wordt de voorraad dus niet aangevuld. En dat heeft een enorm effect. De anticonceptiepil is namelijk één van de meest gebruikte medicijnen. Maar liefs 43% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar slikt de pil als anticonceptiemiddel.

Wat als anticonceptiepil niet leverbaar is?

De anticonceptiepil voorkomt dat je zwanger wordt. Zodra je stopt met het innemen van de pil, ben je dus in principe weer vruchtbaar. Bij een tekort aan anticonceptiepillen is het goed om een alternatief achter de hand te hebben. Condooms zijn een betrouwbaar voorbehoedsmiddel, mits je ze zorgvuldig gebruikt. Ook het vrouwencondoom kan een ongewenste zwangerschap voorkomen. Gebruik hierbij wel altijd een zaaddodend middel.

Sommige vrouwen slikken de pil echter niet als voorbehoedsmiddel, maar als medicijn. Zo helpt de pil bijvoorbeeld bij menstruatieproblemen of een onregelmatige cyclus. In dat geval is een (vrouwen)condoom natuurlijk geen oplossing. Je kunt overwegen om (tijdelijk) over te stappen op een andere anticonceptiepil. Het nadeel daarvan is wel dat je last kunt krijgen van bijwerkingen. Een andere pil bevat vaak een andere samenstelling aan hormonen. Je lichaam is hier niet aan gewend, waardoor je klachten kunt krijgen als hoofdpijn of het vasthouden van vocht.

Anticonceptiepil niet verkrijgbaar? Dit is het alternatief!

Wie toch dezelfde anticonceptiepil wil blijven slikken, kan terecht bij Dokteronline.com. Je kunt een opdracht plaatsen voor een consult met een geregistreerde en onafhankelijke EU-arts arts. Geef daarbij de anticonceptiepil op basis van enthinylestradiol en levonorgestrel aan als voorkeursbehandeling. De arts beoordeelt je verzoek, evenals je gezondheidsinformatie en beslist over de juiste behandeling.

Op deze manier is het toch mogelijk om je anticonceptiepil te verkrijgen, ook bij een tekort aan anticonceptiepillen in Nederland.