Ongesteldheid wordt ook wel bloeding, maandstonde, menses of menstruatie genoemd. Menstruatie is een bloeding die afkomstig is uit de vagina en die ongeveer rond het 11e en het 15e levensjaar optreedt. Van de eerste ongesteldheid merk je meestal niet zo heel veel. De menarche is een ander woord voor ongesteldheid. De laatste ongesteldheid wordt de menopauze of de overgang genoemd. Kijk voor meer informatie over de menopauze, onder het kopje ‘menopauze’.

Op welke leeftijd wordt je ongesteld?

De leeftijd wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, is vaak erfelijk bepaald. Vaak zijn voor die tijd je borsten gegroeid, ben je al erg gegroeid (groeispurt) en heb je schaamhaar gekregen. Een feit is dat je na de eerste menstruatie lang niet meer zo snel groeit als voorheen. Gemiddeld groei je dan nog 6 centimeter. Aan het begin van je ongesteldheid is het vaak zo dat de ongesteldheid erg onregelmatig is, wat soms erg lastig kan zijn. De oorzaak hiervan is, is dat je lichaam nog moet wennen aan deze hormonale veranderingen.  Je lichaam zijn deze hormonen nog niet zo gewend. Ook kunnen een te laag lichaamsgewicht of slechte eetgewoontes een oorzaak zijn. Meestal zal dit een paar jaar later al anders zijn, en zal de menstruatiecyclus regelmatig worden.

MenstruatiecyclusMenstruatiecyclus

Elke maand zorgt je lichaam ervoor dat hij goed voorbereidt is op een zwangerschap. In het eerste deel van de menstruatiecyclus produceert je lichaam voornamelijk het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel ongeveer binnen 14 dagen rijp is. Na deze 14 dagen vind er een eisprong plaats, wat ook wel ovulatie wordt genoemd. Voor meer informatie, kijk onder het kopje ‘ovulatie’. Door het hormoon progesteron is het baarmoederslijmvlies verder uitgegroeid en is de baarmoeder goed voorbereidt op een zwangerschap. Alleen wanneer er geen zaadcellen bij de eicellen komen, en er dus geen bevruchting plaatsvindt, zal de hoeveelheid progesteron afnemen. Hierdoor wordt de baarmoederwant weer dun zoals hij eerst ook was. Je wordt ongesteld. Hierna begint de cyclus weer opnieuw. Voor meer informatie over de menstruatiecyclus, kijk onder het kopje ‘Menstruatiecyclus’.

Tampons of maandverband?

tampons-maandverbandJe kunt het bloedverlies op verschillende manier opvangen. 2 voorbeelden van manieren zijn: het gebruik van een tampon of maandverband. Allebei moeten ze bij hevige bloedingen regelmatig verwisseld worden. Dit heeft ook zeker te maken met de hygiëne, ook zijn deze voorschriften bedoelt om infecties te voorkomen. Maandverband is voor uitwendig gebruik. Een tampon daarentegen is voor inwendig gebruik en kan meer bloed in zich opnemen dan maandverband. De tampon moet wel binnen 4 tot 6 uur verwisseld worden.

Het kan voorkomen dat de bloedingen tijdens de menstruatie zo hevig zijn dat je bijvoorbeeld nooit echt wat leuks kan doen wanneer je ongesteld bent, omdat je hevige buikpijn hebt. Wanneer dit het geval is, is het slim om de dokter te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat je een vleesboom hebt of last hebt van poliepen.  Menorragie zijn hevige en zware bloedingen tijdens je ongesteldheid. Het is erg gevaarlijk om vaginale spoelmiddelen of deo ‘s te gebruiken, dit kan schadelijk voor de vagina zijn. Meer informatie over de menstruatie vind je onder het kopje ‘Menstruatie‘.

Bij meer dan de helft van de vrouwen zijn de eerste 2 dagen van de ongesteldheid het ergste. De oorzaak hiervan is, is dat er dan erg veel bloed vrijkomt, die natuurlijk ‘afgevoerd’ moet worden.

Ongesteldheid klachten

Bij ongesteldheid horen klachten. De klachten zijn te verdelen in 3 soorten.

  1. Ovulatie- of middenpijn; Deze pijn treedt op wanneer de ovulatie plaatsvindt. Dit is ongeveer 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie. Niet iedereen heeft last van deze ovulatiepijn. Veel vrouwen voelen het ook niet eens wanneer er ovulatie plaatsvindt.
  2. Premenstruele pijnklachten; Deze pijn heb je meestal in de week voor de ongesteldheid. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en lusteloosheid.
  3. Menstruatiepijn; Een oorzaak van deze menstruatiepijn is het spierbindweefsel van je baarmoeder. Je hebt dan vaak last van eetbuien, lage buikpijn, rugpijn en moeheid.

Om de buikkrampen wat minder te maken, moet je het voor jezelf het makkelijkst mogelijk maken. Zorg bijvoorbeeld voor ontspanning. Ook kan ook warme kruik op je rug of buik erg helpen. Een warm bad kan ook zeker helpen.