Ben je een dag of meer de pil vergeten? Geen paniek, dit kan gebeuren. Iedereen die de anticonceptiepil slikt vergeet wel eens een pil in te nemen. Wanneer je de pil vergeten bent in te nemen is het verstandig om te kijken in welke week je de pil vergeten bent en of je nog beschermd bent tegen een eventuele zwangerschap. Dit is namelijk afhankelijk van de week en het aantal pillen dat je bent vergeten. Ben je 1 pil vergeten? Neem deze dan alsnog in, ook al betekent dit dat je er 2 tegelijk in moet nemen. Wanneer je minder dan 12 uur te laat bent ben je nog steeds beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Ben je meer dan 12 uur te laat met het innemen van de anticonceptiepil, kijk dan hieronder in welke week je de pil vergeten bent en wat je het beste kunt doen.

pil vergetenOok wanneer je ziek bent en moet spugen of diarree hebt, kan het zijn dat de pil je niet beschermd tegen een eventuele zwangerschap. Wanneer je hebt gespuugd of diarree hebt gehad binnen 3 uur nadat je de pil hebt ingenomen, neem dan een nieuwe pil in. Dit moet dan wel weer gebeuren binnen 36 uur na het innemen van de vorige pil anders is de kans groot dat je niet beschermt bent maar ook dit ligt er weer aan in welke week je zit. Daarnaast zijn er ook een aantal medicijnen die de werking van de pil tegen kunnen gaan zoals antibiotica. Vraag dan ook altijd even aan je arts of bepaalde medicatie van invloed kan zijn op de werking van de pil.

Ben je de pil vergeten of heb je last van braken en/of diarree en is het langer dan 36 uur geleden dat je de vorige pil hebt ingenomen? Bekijk dan hieronder wat je het beste kunt doen.

Pil vergeten in week 1

Ben je de pil vergeten in week 1? Neem dan alsnog de vergeten pil in en maak de strip af. We adviseren je wel om deze week (7 dagen na het vergeten van de pil) een ander anticonceptiemiddel te gebruiken zoals het condoom of vrouwencondoom. Heb je vlak voordat je de pil vergeten bent (1 a 2 dagen ervoor) geslachtsgemeenschap gehad, neem dan contact op met je arts.

Pil vergeten in week 2

Ben je de pil vergeten in week 2? Neem dan alsnog de vergeten pil in en maak de strip af. Wanneer je in de 2e week een pil vergeet hoef je je geen zorgen te maken en ben je gewoon beschermd tegen een ongewenste zwangerschap en blijft de pil zijn werking houden. Wanneer je meerdere pillen bent vergeten is het verstandig om de komende week (7 dagen na het vergeten van de pillen) een ander anticonceptiemiddel te gebruiken zoals het condoom of vrouwencondoom. Wil je meer weten over de verschillende soorten anticonceptiemiddelen? Ga dan naar de pagina ‘Anticonceptiemiddelen’ en lees alles over anticonceptie en de verschillende soorten anticonceptiemiddelen.

de pil vergetenPil vergeten in week 3

Ben je de pil vergeten in week 3? Neem dan de vergeten pil alsnog in en gebruik gedurende 14 dagen een ander anticonceptiemiddel zoals het condoom of het vrouwencondoom. Je kunt er ook voor kiezen om de pil alsnog in te nemen en een extra week door te slikken of de stopweek helemaal over te slaan en direct te beginnen met een nieuwe strip. Je bent dan alsnog beschermd tegen een eventuele zwangerschap.

Minipil vergeten

Ben je de minipil vergeten? Dan loop je een groter risico om alsnog zwanger te worden omdat timing bij de minipil erg belangrijk is. Als je de minipil 3 uur te laat inneemt, loop je al het risico om zwanger te worden. Het is dan ook erg belangrijk dat je dan een extra anticonceptiemiddel gebruikt tijdens geslachtsgemeenschap om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Pil doorslikken

Een voordeel van de pil is dat je de pil kunt slikken wanneer het een keer niet uitkomt dat je ongesteld wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een vakantie. Het doorslikken van de pil is niet schadelijk voor je lichaam. Op de pagina ‘pil doorslikken‘ lees je alles over de pil doorslikken. Hier lees je bijvoorbeeld waarom er een stopweek is ingelast tijdens het slikken van de pil en hoe vaak je de pil door kunt slikken.