eisprongberekenen1-300x196Wil je je eisprong berekenen? Wanneer je graag zwanger wilt raken, is het natuurlijk makkelijk om te weten wanneer de eisprong plaatsvindt. Ook is het handig om te weten hoe je eigen menstruatiecyclus in elkaar steekt. Op deze pagina kun je je eisprong berekenen. Op de pagina ‘Menstruatiecyclus‘ lees je meer over hoe je eigen menstruatiecyclus in elkaar steekt.

De eisprong

De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Op en rondom de dagen van je eisprong heb je de meeste kans om zwanger te worden. De vruchtbare periode begint ongeveer 3 dagen voordat de eisprong begint en stopt op de dag wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. De oorzaak hiervan is, is dat spermacellen een aantal dagen blijven leven, in tegenstelling tot eicellen. Eicellen blijven ongeveer 12 uur in leven.

Aan je lichaam kan je ook merken wanneer de ovulatie plaatsvindt. Voor meer informatie over deze symptomen, kijk dan onder het kopje ‘Eisprong’.

Eisprong berekenen

Aan de hand van dit voorbeeld zal het allemaal wat duidelijker worden;

Stel:

– Je hebt een menstruatiecyclus van 28 dagen.
– De eerste dag van je laatste menstruatie was: 31 juli 2012

eisprong-berekenenWanneer je bij 31 juli, 28 dagen bij optelt, kom je uit op 28 augustus. Dit zal dus de dag zijn dat de volgende menstruatie plaatsvindt. (als de cyclus regelmatig is)

Wanneer je de ovulatie wilt berekenen, kan je het beste 28 augustus min 14 dagen doen. Dan kom je uit op 14 augustus. Als het goed is, zal op deze dag de ovulatie plaatsvinden.

De vruchtbare dagen zijn nu nog erg makkelijk om te berekenen. Je doet dan de dag van de ovulatie min 3 dagen. Je komt dan uit op 11 augustus. Dit betekent dus dat je vruchtbare periode van 11 augustus tot en met ongeveer 14 augustus zal zijn.

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het allemaal veel lastiger om uit te rekenen wanneer precies de ovulatie zal zijn. Daarom is het beter om een ovulatietest uit te voeren. De ovulatietest is betrouwbaarder. Je kunt met een ovulatietest precies berekenen wanneer de ovulatie plaatsvindt. Als je dan 3 dagen terugtelt, kan je precies uitrekenen wanneer je vruchtbare periode is.