pessariumEen pessarium wordt ook wel vrouwenring of diafragma genoemd en is een voorwerp dat door vrouwen gebruikt kan worden als anticonceptiemiddel. Letterlijke vertaling van ‘pessos’ in het Grieks is ronde steen, oftewel een rond en ringvormig voorwerp.

Op deze pagina vind je meer informatie over deze vrouwenring. Je kunt hier onder andere vinden hoe een pessarium er uit ziet, hoe het wordt gebruikt en wat de voor,- en nadelen van een pessarium zijn. Wil je meer weten over andere anticonceptiemiddelen? Ga dan naar de pagina ‘Anticonceptiemiddelen‘. Hier lees je meer over andere vormen van anticonceptie.

Het pessarium

Het pessarium is een rond siliconen kapje, met een soepele rand, dat je over de baarmoederhals in de vagina plaatst zodat deze de baarmoedermond bedekt. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen in de baarmoeder komen. Een pessarium moet voor het vrijen ingebracht worden en moet minstens 8 uur na het vrijen blijven zitten omdat de zaadcellen nog minimaal 8 uur actief zijn. Een vrouwenring heeft een diameter van 6 tot 10 centimeter. De juiste afmeting kun je vast laten stellen door je arts of gynaecoloog, dit is voor elke vrouw verschillend. Zaadcellen zijn erg klein dus het is erg belangrijk dat je de juiste maat gebruikt. Een pessarium gaat gemiddeld 1 a 2  jaar mee.

Het gebruik van het pessarium

PessariumHet inbrengen van een pessarium is vooral de eerste keer even wennen maar als je eenmaal weet hoe het werkt dan is het niet moeilijk. Voor het inbrengen moet het pessarium ingesmeerd worden met een theelepeltje zaaddodende pasta. Dit middel moet uitgesmeerd worden op zowel de holle als de bolle kant en en op de rand van het pessarium. Deze pasta doodt de zaadcellen tijdens en na het vrijen. Het kan zijn dat er tijdens het vrijen wat pasta uit de vagina lekt maar dit kan verder geen kwaad. Een theelepel zaaddodende paste is goed voor 1 zaadlozing en moet dus bij elke zaadlozing weer opnieuw worden aangebracht. Gebruik geen zaaddodend schuim bij een pessarium, dit blijft namelijk niet goed op het pessarium plakken. Zoals in de inleiding al is aangegeven, moet men het pessarium minstens 8 uur na het vrijen laten zitten. De zaadcellen zijn nog een lange tijd actief en kunnen dan alsnog een eicel bevruchten. Was het pessarium na gebruik voorzichtig met een klein beetje zeep en water. Laat deze daarna drogen en controleer het op eventuele zwakke plekken of gaatjes.

Een arts, gynaecoloog of verpleegkundige kan de beste afmeting vaststellen voor jouw pessarium, zodat deze precies goed zit en er geen zaadcellen langs kunnen en het pessarium niet van zijn plaats verschuifd.

De betrouwbaarheid van het pessarium

De betrouwbaarheid van een pessarium is afhankelijk van meerdere factoren. Als het pessarium op de juiste manier wordt gebruikt en goed past, is een pessarium net zo betrouwbaar als een condoom en gaat deze ongeveer 1 a 2 jaar mee. Hou er wel rekening mee dat de maat van een pessarium verandert moet worden wanneer je veel bent aangekomen of juist af bent gevallen maar ook na bijvoorbeeld een zwangerschap. Je lichaam is dan verandert en hierbij kan het zijn dat je een grotere of juiste kleinere maat nodig hebt.

De voordelen van het pessarium

~ Er verandert niets aan je lichaam
~ Het heeft geen consequenties voor je gezondheid|
~ Je gebruikt het alleen tijdens het vrijen
~ Je voelt het niet zitten
~ Het wordt vooraf geplaatst dus onderbreekt het vrijen niet

De nadelen van het pessarium

~ Het is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor latex
~ Het is, vooral in het begin, even lastig om het pessarium op de juiste manier in te brengen
~ Je moet er altijd aan denken voordat je gaat vrijen
~ Het beschermd je niet tegen sexueel overdraagbare aandoeningen