Wil je de pil doorslikken? De meeste vrouwen slikken de pil wel eens door. Met name wanneer een stopweek, waarin je menstruatie op gang komt, niet goed uitkomt. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of een dagje weg wilt. Op deze pagina wordt er gekeken of een pil doorslikken schadelijk is voor het lichaam en waarom er een stopweek wordt ingelast tijdens het slikken van de pil. Ook lees je hieronder hoe vaak je de pil door kunt slikken. Wil je meer weten over de anticonceptiepil? Ga dan naar de pagina ‘Anticonceptiepil’ en lees alles over de pil.

Is de pil doorslikken schadelijk voor je lichaam?

Ongeveer 99 % van de artsen en doktoren zegt dat de pil doorslikken niet schadelijk is voor je gezondheid, dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Met name bij vrouwen met PMS, endometriose of ernstige menstruatiepijn wordt zelfs aangeraden om de pil door te slikken en dus geen stopweek in te lassen. De pil doorslikken kan namelijk de klachten van deze vrouwen verminderen of zelfs compleet laten verdwijnen. Het is dus geen enkel probleem om af en toe de pil door te slikken. Wanneer je vaak de pil doorslikt kan het wel zijn dat je last krijgt van doorbraakbloedingen maar ook dit is niet schadelijk voor je lichaam.

Wat is het nut van een stopweek?

pil doorslikkenTijdens de stopweek van de pil komt je menstruatie weer op gang. Dit is een kunstmatige menstruatie waarbij bloed vrij komt die veroorzaakt wordt doordat je op dat moment geen hormonen binnen krijgt van de pil. Meestal wordt er maar een klein gedeelte van het baarmoederslijmvlies afgebroken en bloed je dan ook een stuk minder dan bij een natuurlijke menstruatie. De stopweek is vroeger ingelast omdat vrouwen het een prettig idee vonden dat ze zeker wisten dat ze niet zwanger zouden zijn. Daarnaast voelde het veel natuurlijker om wel gewoon ongesteld te worden. Ook waren anticonceptiemiddelen in die tijd nog een taboe maar is het tegenwoordig heel normaal. Om ‘het kwaad’ van de anticonceptiepil nog enigszins te verzachten, bedachten onderzoekers een stopweek waarin de vrouw elke maand gewoon ongesteld zou worden. Er is heel lang getwijfeld of de pil doorslikken schadelijk zou zijn maar uit onderzoek blijkt dat het dus niet uitmaakt. Inmiddels wordt een stopweek vaak nog steeds ingelast omdat het er nou eenmaal bij hoort en daarnaast ben je uiteindelijk goedkoper uit omdat je een week minder per maand de pil hoeft te slikken. Maar uit onderzoek is dus gebleken dat een stopweek helemaal niet nodig is en als je de stopweek vervelend vind kun je dus jarenlang de pil doorslikken zonder dat dit schade heeft op de gezondheid. Zo kun je veel menstruatiepijn en ongemakkelijke momenten voorkomen.

Voordelen van de pil doorslikken

– Je wordt niet ongesteld
– Menstruatieproblemen en klachten zullen afnemen of compleet verdwijnen
– Voordeel voor vrouwen met PMS of endometriose
– Geen kosten aan tampons of maandverband

Nadelen van het doorslikken

– Je hebt geen zekerheid meer of je zwanger bent.
– Kans op doorbraakbloedingen
– Men zal meer pillen nodig hebben en deze dus extra moeten aanschaffen.

De pil doorslikken is dus niet schadelijk voor je lichaam. Het vermindert of verwijdert zelfs de menstruatieklachten zoals hoofdpijn, buikpijn en stemmingwisselingen.

Pil vergeten?

Naast de pil doorslikken kun je de pil ook wel eens vergeten in te nemen. In dat geval loop je het risico om niet beschermd te zijn tegen een eventuele zwangerschap en verliest de pil haar werking. Het is dan ook belangrijk om te kijken of je nog wel beschermd bent. Dit hangt met name af van de week waarin je de pil bent vergeten. Op de pagina ‘pil vergeten‘ lees je wat je moet doen als je de pil vergeten bent.