Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden en anticonceptiemiddelen tegen een ongewenste zwangerschap. Anticonceptie wordt ook wel eens voorbehoedsmiddel genoemd en heeft als doel een bevruchting van de vrouwelijke eicel (door de zaadcel) te voorkomen. De meest belangrijke anticonceptiemiddelen tegen het voorkomen van een ongewenste zwangerschap zijn;

– het slikken van de anticonceptiepil;anticonceptie
– het gebruiken van een condoom tijdens geslachtsgemeenschap;
– en het gebruiken van een spiraaltje

Daarnaast kiezen ook veel vrouwen voor het vermijden van sex op de vruchtbare dagen. Bij de vrouw komt ongeveer twee weken voor de menstruatie een eicel uit de eierstokken vrij. Dit noemen we de eisprong of ovulatie. Tijdens deze periode is de vrouw het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst. Veel vrouwen kiezen er daarom ook voor om tijdens deze vruchtbare periode geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Op deze website vind je alles over anticonceptie. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar de verschillende anticonceptiemiddelen en wordt er extra diep ingegaan om de meest gebruikte anticonceptiemiddelen, namelijk het condoom, de pil en het spiraaltje. Daarnaast geven we uitgebreid advies over de pil doorslikken en laten we weten wat je moet doen als je de pil vergeten bent.

Hieronder volgt allereerst een inleiding over anticonceptie. Hierbij gaan we kort in over het ontstaan van anticonceptie en kun je lezen hoe men hier vroeger mee om ging.

Het ontstaan van anticonceptie

Door middel van anticonceptie wordt al eeuwenlang geprobeerd het aantal bevruchtingen terug te dringen. In de vroegere jaren had men alleen geen kennis over de zwangerschap en kon men geen direcht middel ontwikkelen tegen een bevruchting van een eicel. Men maakte toen al wel gebruik van middelen die de bevruchting beperkte, zoals een drankje. Zo gebruikten de indianen als anticonceptie een drankje bestaande uit thee met een extract van gedroogde zaadballen van een bever. Pas toen de hormonale regeling van de vruchtbaarheid bekend werd kwam er een grote doorbraak in de ontwikkeling van de anticonceptie.

Condooms

In de 17e eeuw kwam het condoom tot stand. In die tijd werden condooms nog gemaakt van linnen of van darmen van schapen en varkens. Pas in het midden van de vorige eeuw werd rubber gebruikt. Uiteraard was de kwaliteit van dergelijke condooms nog lang niet zoals het nu is. Lees meer over het condoom van nu op de pagina ‘condoom‘.

De anticonceptiepil

Gregory Pincus ontdekte dat een combinatie van de hormonen oestrogeen en progesteron een remmende werking had op de ovulatie van de vrouw. Door deze ontdekking introduceerde men in de jaren 6o de ‘anticonceptiepil´. Door de opkomst van de anticonceptiepil nam het gebruik van anticonceptiemiddelen in de jaren 1960 enorm toe. In Nederland was de pil echter tot 1969 alleen ‘op medische indicatie’ beschikbaar. Tot 1969 was de verkoop van voorbehoedmiddelen ook nog verboden.

Bij het stoppen van elke vorm van anticonceptie ben je automatisch weer vruchtbaar.