glijmiddelGlijmiddel is een vloeistof die gebruikt wordt tijdens het vrijen of bij masturbatie. Glijmiddel kan op de geslachtsdelen, handen of seksspeelgoed worden gesmeerd om de wrijving te verminderen. Het gebruik van glijmiddel kan verschillende oorzaken hebben. Sommige stelletjes gebruiken glijmiddel omdat de vrouw vaak ‘droog’ is. De ene vrouw maakt meer vaginaal vocht aan dan de ander. Dit wordt beïnvloed door de hormonale cyclus. De hoeveelheid vaginaal vocht dat wordt aangemaakt kan door diverse oorzaken afnemen. Zo kan de leeftijd een rol spelen maar ook zwangere vrouwen zijn vaak ‘droger’ dan niet zwangere vrouwen. Ook kunnen medicijnen de vochtproductie verminderen. Dit is vaak voor veel vrouwen een reden om glijmiddel te gebruiken tijdens het vrijen. Zo gaat de penetratie makkelijker en kan de vrouw (maar ook de man) meer genieten van de seks. Een klein beetje glijmiddel zorgt voor een zacht gevoel waardoor er geen pijn of irritaties ontstaan.

Glijmiddelen worden niet alleen tijdens het vrijen gebruikt maar ook bij zelfbevrediging. Zo wordt de gevoeligheid en sensatie vaak verhoogd.

Glijmiddel soorten

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen. Alles soorten glijmiddel hebben zo hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten glijmiddelen.

Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddel op waterbasis is het meest gebruikte glijmiddel. Doordat dit glijmiddel oplosbaar is in water is het makkelijk schoon te maken en geeft het geen vlekken. Het glijmiddel is verkrijgbaar met en zonder smaakje. Vooral bij orale seks is het prettig om glijmiddel zonder smaak te gebruiken.

Glijmiddel op oliebasis

Glijmiddelen op oliebasis worden de laatste tijd niet meer geadviseerd omdat ze niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Ze zorgen vaak voor vlekken die niet of nauwelijks uit te wassen zijn. Daarnaast zijn glijmiddelen op oliebasis niet te combineren met latex condooms. Het vettige middel beschadigd het laxex waardoor er kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Glijmiddelen op olie basis zijn met name erg geschikt bij anale seks of zelfbevrediging bij mannen. Het wordt sterk afgeraden voor vaginaal gebruik.

Glijmiddel op siliconenbasis

Glijmiddel op siliconenbasis is de duurste variant in glijmiddelen. Het glijmiddel is niet water-oplosbaar en daarom minder goed schoon te krijgen. Wel blijft het veel langer werken dan de andere glijmiddelen omdat het niet opdroogt. Daarnaast voelt het ook zachter aan.